Byen. Utviklingen. Kulturen.

Etter en fabelaktig uke med stappende fulle byvandringer med overstrømmende respons er det lett å bli euforisk. Men for en som er født og oppvekst i byen ved elva er det en stor opplevelse å se hvordan scenekunst av ymse varianter og karakter har truffet publikum hjemme i sommer. Det skulle være nok å nevne PIT, Kurt koker hodet, sommershow og byvandringene. Og da har jeg ikke tatt med den yrende konsertvirksomheten. Eller oppblomstringen av restauranter og kaffebarer. Det er noe som skjer, byen forandrer seg. Mitt bestemte inntrykk er at folk snakker med en annen stolthet og selvfølge om byen vår enn før. Nysgjerrige utenbys folk dukker opp. Unge familier flytter tilbake. Og de vil ikke bare ha sikker jobb, barnehageplasser og vakker natur. De vil bo i en levende og dynamisk småby; en by som kan by på opplevelser, møteplasser, overraskelser.

Nå skal politikerne ta stilling til to større prosjekter som i høyeste grad berører byens framtid. Ett møter sin skjebne denne uka, den andre ballen har nettopp begynt å rulle. Jeg snakker om Rådhusamfi og Kulturhus. Jeg håper at vi har så kloke og vidsynte politikere som ser nødvendigheten av og potensialet i å fortsette satsingen på sentrum, hvori inkludert åpningen av byen mot elva. Jeg vil gjerne møte den politikeren som angrer på opprustningen av Storgata eller torget på Bratsberg Brygge. Amfiet er en naturlig forlengelse og flott fortsettelse av denne positive trenden. Det ville vært synd om det var kommunen selv som ved et nei i bystyret satte en stopper for Rådhusamfiet. Det ville i så fall sette sentrumsutviklingen et langt steg tilbake.

Etter å ha jobba med teater i Porsgrunn i tredve år har jeg langt på vei mistet troen på at jeg skulle få oppleve at det ble reist et kulturhus her i byen. Den snodige politiske prosessen rundt Folkets Hus/Porsgrunn Scene bidro ikke akkurat til å styrke troen på at de folkevalgte virkelig ønsker å satse på kunst og kultur. Når investeringer på dette området alltid holdes opp mot sykehjem og skole og omsorg er kultur dømt til å tape. Om det da ikke er politikere som greier å heve blikket litt fra sakspapirene og de akutte problemene/ utfordringene. Gjør de det vil de se at Porsgrunn har gjennomgått en radikal forandring de siste 20 årene og at kulturen har vært og er en viktig pådriver og motor i denne utviklingen. Derfor er det min overbevisning at noe av det lureste og framtidsrettede politikerne kan gjøre er å legge til rette for ytterligere vekst og satsning på dette området. Kultur er kommet for å bli. Byens levende sentrum likeså.

(leserbrev sendt lokalaviser 12.sept 06)